Siirry suoraan sisältöön

Kymmenes tilikausi 2020-2021, WWF Green Office matkalle mukaan

WWF Green Office

Syksy 2020 starttasi uusimmalla kehityshankkeella. Kiitos Bond ST. Oy  rakentavista työpajoista ja tiedoksi; matka uuteen suuntaan rullaa vääjäämättä eteenpäin.

Blogi-julkaisuihini liittyvä kirsikka tipahti kun 1.10.2020 sain puhelun Norjasta taloushallinnon apua etsivältä yrittäjältä, joka kertoi päätyneensä yhteydenottoon törmättyään netissä blogi-kirjoitukseeni ’tavoitteena ylös kuolemanlaaksosta’. Yhteydenoton myötä oli hienoa huomata, että kirjoituksillani oli merkitystä jollekin muullekin kuin pelkästään itselleni, jopa niin paljon, että se oli startti uudelle asiakassuhteelle.

Marraskuussa sähköpostiini tipahti ilmoitus vuosien 2018-2020 KLT-kirjani raportointivelvollisuudesta. Kun joulun alla hoidan raportointivelvollisuuteni kuntoon, niin koulutusosuuden yhteenlaskurivin arvo 36,7 koulutuspäivää kertoo omaa tarinaansa siitä mitä tilitoimistotyön pinnan alla tapahtuu. Kolmen vuoden ajanjaksolle jaettuna tuo tarkoittaa yhden koko päivän ammatillista koulutusta koko raportointijaksolle. Ja siinä on vain oma osuuteni – Hennalla ajantasakoulutusten osalta omat päivät omassa seurannassaan. Tämä panostuksemme ammatillisen ammattitaitomme ylläpitämiseen ansaitsee näin kymppivuoden blogissa ihan oman mainintansa siitä syystä, että se on kuitenkin ollut kaikki nämä kuluneet vuodet asiakastyön rinnalla toimintamme tärkein peruspilari – ja tulee olemaan – sillä miten tämän kaltaista asiakaspalvelutyötä muuten pystyisi tekemään? Koulutusasia on ollut itselleni niin itsestään selvyys, etten ole osannut sitä tätä aikaisemmin edes kirjoituksissani erikseen mainita.

Vuodenvaihteen jälkeen – kevään tilinpäätöskiireiden keskellä – se vihdoin selviää – nimittäin virallinen y-tunnuksemme uusi nimi. Pitkään pohdinnassani ollut nimimuutos toteutui kuin salama kirkkaalta taivaalta; käytännössä se tipahti syliini 8-tiellä kotoa töihin ajaessani. Tavoilleni uskollisena siinä ei kauan nenä tuhissut kun ryhdyin käytännön toimiin ja 29.3.2021 se sitten on totta; nimenmuutos on hyväksytty ja y-tunnuksen 2409714-2 vanha nimi Tili-Saarimaa Oy on korvattu uudella Tulevaisuus Oy. Tuntui hykerryttävän hyvältä, sillä vaikka Tili-Saarimaa Oy on kunniakkaasti palvellut kuluneet 10 vuotta, niin tulevaisuuden liiketoimintasuunnitelmiimme nimi Tulevaisuus Oy vastaa kyllä paljon paremmin. Tilitoimisto-liiketoimintaa jatkamme edelleen v.2020 käyttöön ottamallamme rekisteröidyllä aputoiminimellä Tulevaisuuden Tilitoimisto – siihen tuo mainittu nimimuutos ei tule vaikuttamaan.

Tulevaisuutta kohti mennään monin eri tavoin. Yhtenä tärkeänä kymppivuoden saavutuksena on juuri ennen tätä päivää maaliin saatettu WWF Green Office sertifiointimme. Käytännön toimissa emme juurikaan ole sertifiointiprosessin myötä muutoksia tehneet – jollei nyt muutaman lisäroskiksen hankintaa sellaiseksi lasketa – sillä ympäristöarvot ovat aina olleet henkilökohtaisesti meille kummallekin tärkeitä – ja se ”valuu” automaattisesti silloin osaksi liiketoimintaamme. Dokumentaatio ja prosessi itsessään on kuitenkin kaiken muun tekemisen rinnalla ihan kiitettävä ponnistus, ei mikään läpihuutojuttu, mutta olen tyytyväinen, että toteutimme sen. Liiketoiminnassa – missä kuitenkin on kysymys markkinatalouden arvoista – itse en usko mihinkään omavalvontajärjestelmiin. En usko, että vastuullisesti toimiville yrittäjille – jotka etsivät itselleen vastaavin arvoin toimivaa tilitoimistoa – olisi riittänyt, että kertoisin Tulevaisuuden Tilitoimiston ottavan ympäristöasiat huomioon hankinnoissa, kierrättävän jätteensä jne. – vaikka se kaikki oli jo ennen sertifiointiakin totta. Nyt ulkopuolisen suorittama sertifiointi todistaa, että  ympäristöarvot ja kestävä kehitys ovat oikeasti osa liiketoimintaamme. Henkilökohtaisesti uskon, että niillä arvoilla on tulevaisuudessa entistä suurempi merkitys.

Kun 2011 matkamme alkoi Tikonilla paperikirjanpitoa tekevänä tilitoimistona, en villeimmissä kuvitelmissanikaan osannut odottaa millaiseen kehityksen virtaan päätyisin jo alta aikayksikön. Yrittäjyyden alkumetreillä havahduin itse siihen, että lakisääteisen talousdatan turvin en omaa liiketoimintaani pysty järkevällä tavalla johtamaan, joten miten muidenkaan yrittäjien pitäisi siinä onnistua? Siten syntyi tarve kehittää historiadatan kirjaamisen sijaan palvelu, jossa tuotetaan asiakkaille oikeansuuntaista reaaliaikaista taloustietoa ja ennen kaikkea tuiki tärkeää kassaennustetta. Koska silloiset työvälineet eivät sitä palvelua mahdollistaneet, niin edessä oli monien muutosten vuodet; askel askeleelta eteenpäin – kohti tämän päivän Tulevaisuuden Tilitoimiston palvelua. Tuo vuonna 2013 alkanut kehityskaari on ollut työteliäs ja pitkä mutta antoisa. Tänään – tässä ja nyt – on helppo hymyillä – kun tiedän, että kehitysmatkamme ei pääty tähän. Nyt juhlitaan, mutta kun juhlahumu laskeutuu, niin matka uuteen suuntaan jatkukoon,  uusi Tulevaisuus on edessämme!