Siirry suoraan sisältöön

Yhdeksäs tilikausi 2019-2020, turbulenssia ja totuuksia

euro

Kristallipalloa ei ole kenelläkään – se on taas todistettu. Sellaista fakiiria ei maa päällään kanna, joka vielä syksyllä 2019 olisi ennustanut sitä turbulenssiä mitä 2020 saapuva Covid-19 virus toisi mukanaan. Miten tällaisesta voi selvitä, mitä oppia?

Yhdeksäs tilikausi starttasi kansainvälisisissä tunnelmissa kun Taloushallintoliiton ”Tilitoimistoala 2030-luvulla” -koulutusmatkalla nautin Frankfurtin kansainvälisestä tunnelmasta yhdessä lähes 20 muun tilitoimistoyrittäjän ja -johtajan kanssa. Matkaseura oli briljanttia, kuten myös vierailukohteet ja reissumme tavoitteet. Suuren luokan turvatarkastuksen jälkeen seurueemme pääsi Euroopan keskuspankin pääkonttorin pyhimpään kuulemaan, kuinka euroalueen budjettia rakennetaan ja siitä, sekä tulevaisuustutkija Mika Aaltosen alustuksen innoittamana paneuduimme workshopeissamme rakentamaan kuvaa 2030-luvun tilitoimiston liiketoiminnasta. Aika tullee näyttämään kuinka kauas tai lähelle totuutta pääsimme, mutta tärkeintä oli aivojumppa meille kaikille tärkeän asian äärellä ja sen me saavutimme.

Kotisuomeen ja sorvin äärelle paluu tuuletuksesta virkistäytyneenä tarkoitti pinnan alla kytevien asioiden nytkähtämistä taas oikeaan suuntaan eteenpäin. Pari vuotta sitten hankitut työtakit olivat tulleet tiensä päähän. Koska yllättäen punaisista nahkatakeista oli tullut yrityksemme yksi tärkeä tavaramerkki, niin jotain kestävämpää ratkaisua piti löytyä näiden keinonahkatakkien tilalle (joiden käyttömukavuudella ei myöskään voinut rehvastella). Inhimilliset arvot ja ekologisuus ovat lähellä sydäntämme – kuten myös pienyrittäjyys, joten muuta vaihtoehtoa ei ollut, kuin tilata takit mittatilaustyönä pienyrittäjältä ja valita materiaaliksi ekologisinta nahkaa mitä tarjolla oli. Verkostoista löytyi Nahka-Ateljee Eija joka tilauksesta valmisti meille uudet punaiset työtakit suomalaisesta poron nahasta.

Samalla kun nahkatakkimme uudistuivat, niin uudistuksen kohteena olivat myös yrityksemme muut tunnusmerkit. Loppuvuodesta 2019 valmistui Tulevaisuuden Tilitoimiston logo – kiitos Mari Kodisojan luomistyön sekä uusi markkinointivideomme, jossa luistelija Viktor Zubik kehollisesti kertoo   Okko Makkosen käsikirjoittaman tarinan Satu on totta.

Kun vuoden 2019 viimeisenä päivänä kuoppasin Tili-Saarimaa Oy:n omat FB-sivut, niin 1.1.2020 avautui Tulevaisuuden Tilitoimistolle omansa. Vuoden 2020 alusta käärimme hihat ja ryhdyimme ruohonjuuritason töihin tavoitteena jalkauttaa virallinen aputoiminimemme markkinointiviestintämme käyttöön. Uusi domain, uusi logo, uudet kotisivut, uudet email-osoitteet – työsarkaa oli riittämiin. Alkuvuoden tiiviin rutistuksen jälkeen oli irtioton aika; tanssireissu Kap Verdelle, aurinkoa, tanssia, pyöräilyä, tanssia, snorklausta, tanssia, tanssia, tanssia. Samaan aikaan kun istuin lentokoneessa matkalla Afrikkaan, niin Finago Procountorin verkkosivuilla julkaistiin haastatteluuni perustuva blogi aiheesta Tulevaisuuden Tilitoimisto tuottaa asiakkailleen aitoa lisäarvoa.

Palatessani takaisin kotimaan kamaralle helmikuun alkupuolella, tiedotusvälineistä alkaa kuulumaan ensimmäiset viestit Kiinan Wuhanista lähtöisin olevasta epidemiasta. Hyvin nopeasti alkaa valaistumaan se totuus, että tuo tuntematon virus tulee koskettamaan myös meitä pohjolan ihmisiä, niin terveyden kuin taloudenkin osa-aluilla. Kaiken kivuliaan ja koskettavan muutoksen keskellä tummilla pilvillä on kultaiset reunat. Jokainen ihminen ja kansakunta tarvitsee omat kasvukokemuksensa ja tässä sitä nyt tulee kasapäin;  mahdollisuus oppia ja oivaltaa.  Samalla kun tuuttaan sisäisestä tiedotuskanavasta koronatilannetta koskevia asiakastiedotteita maailmalle, niin asiakaspalautteena saan viestiä siitä, kuinka kiristynyt tilanne on aivan uudella tavalla avannut ymmärrystä toitottamani kassavirran, back up-suunnitelmien ja pahaan päivään varautumisen merkityksistä.

Kevään yritysneuvontapalaverissa kuulen saaneeni uuden lempinimen – Turun Oprah.  Lämmin tunne läikähtää sisimmässäni, aivan samoin kuin 90-luvulla kun kuulin itseäni kutsuttavan taloushallinnon Margaret Thatcheriksi. Kaiketi kummassakin on omat rosoisuutensa, mutta itselleni ne kertovat sydämellä työtä tekemisestä ja sen voin itse allekirjoittaa.

Toukokuussa – pari päivää ennen yhdeksättä syntymäpäiväämme – keväällä hakemani Tulevaisuuden Tilitoimiston tavaramerkin väiteaika päättyy ja samalla, kun juhlimme yrityksemme 9-vuotissynttäreitä, kilistämme maljat viralliselle tavaramerkillemme. Siinä kuohuviiniä siemaillessa – ajatukset taas kohti tulevaisuutta suunnaten – päätän herättää henkiin neljä vuotta sitten jäähylle laittamani blogin ja seuraavien kuukausien aikana kertoa Tulevaisuuden Tilitoimiston syntytarinan – myös sen, mitä jäävuoren pinnan alla on tapahtunut.