Siirry suoraan sisältöön

Kivimiästen arkea a´la carte

Rouhiaisen Kivi

Rohkeasti kohti tulevaisuutta – ympäristöä kunnioittaen 

Rohkeasti kohti tulevaisuutta – se tuli selväksi, kun Rouhiaisen Kivi Oy:n kutsuvierasillassa silmät ymmyrkäisenä kuuntelin tarinaa vuodesta 1931 tähän päivään ja tulevaisuuteen! Hautakivista alkanut -ja edelleen jatkuva- matka kohti kotien sydämiä, sielujen puutarhoja ja vaikka minne mihin ikiaikainen vanha viisas kivi vain osaavissa käsissä taipuu, on yrityksen liiketoiminnan keskiössä. Respect! 

Hyvinvointivaltiota pelastamassa 

Omien yrittäjyysvuosieni aikana on tullut oltua monenlaisissa verkostoitumis- ja yrittäjyystilaisuuksissa ja sillä kokemuksella voin todeta, että on tekijöitä ja sitten on TEKIJÖITÄ, ja yrittäjä Mika Rouhiainen selvästi kuuluu näihin jälkimäisiin – niihin, mitä valtiovalta Suomen pelastamiseksi peräänkuuluttaa. 

Aika on kalleinta mitä omistan 

Aika on kalleinta mitä omistan ja itselleni jäi yli kolmen tunnin tiiviin session jälkeen fiilis, että sitä kunnioitettiin. Saapuessamme ”hämyiseen salakapakkaan” iloinen yrittäjä oli ovella vastassa ohjaamassa peremmälle. Sivupöydän tarjottimien nimikyltit viittasivat siihen, että ruokavaliot oli huomioitu (nimim.pesco-vegetaristi ja  gluteeniton matkassa) ja oven käydessä tasatahtiin pian iloinen rento puheensorina täytti tilan.  Edessä oli jackbot – alku oli kuin kokin  Amuse bouche – se selvisi välittömästi kun lauteille astuivat illan puhujat. 

Kuntapäättäjä ja yrittäjät yhteisen asian äärellä 

Mynämäen elinvoimajohtaja Hanna Nieminen kertoi kokemuksiaan ja näkemyksiään mielikuvamarkkinoinnista sekä rohkeudesta,  Kiinteistö Oy Jyrkkälänpolun toimitusjohtaja Lauri Ahonen asiakaskokemuksen merkityksestä liiketoiminnassa ja elämässä ylipäätään. Kumpikin ansaitsisi oman nosteensa, mutta nyt aion keskittyä olennaiseen  – kutsun lähettäneen Rouhiaisen Kivi Oy;n omistajayrittäjä Mikan rempseään ja aitoon tarinaan siitä, mitä on olla kivenjalostusyrityksen yrittäjä tänään, tässä ja nyt (ja ripaus tarinaa myös menneestä).  

Mistä tulemme 

1931 kivimestari Juho Gunnar Aalto perusti kiviliikkeen. 1975 Mikan vanhemmat jatkoivat kiviliikkeen toimintaa ja v.2001 Mika tuli toimintaan mukaan. Kun yhtiön toinen halli valmistui 2006 otti Mika vetovastuun yrityksestä.  

2015 kotimaisen kiven rinnalle tulivat kvartsit ja luonnonkiven ohutlevyt. 2020 luvun alussa henkilökunnan määrä kasvoi ja ohutlevytuotteiden markkinoinnille avattiin  omat kivituotteet.fi verkkosivut. 2022 investoitiin uusia koneita sekä avattiin omat nettisivut outlet-tuotteille. 2023 päivitettiin kuljetuskalustoa ja annettiin rouhiaisenkivi.com sivuille uusi ilme. 

Missä olemme ja minne menemme 

2024 kiviperheen väki on kasvanut – takana on onnistunut rekrytointi. Edessä 2024-2025 hallin laajennus, uuden showroomin rakentaminen sekä jälleenmyynti-ja yhteistyöverkoston kasvattaminen. Uusien toimitilojen myötä toimintaa laajennetaan koneinvestoinneilla ja lisärekrytoinneilla mitkä mahdollistavat markkina-alueen laajentamisen entisestään. 

Mitä kaikkea ammattilaiset kivestä ja vähän muustakin palvellen loihtivat 

uudet hautakivet; itse asennettavat ja puolivalmiit 

⭐ Hautakivien restaurointi, nimien lisäys, pesut, lyhdyt 

⭐ Hautakivien pronssit; lyhtykehykset, nimilaatat 

⭐ Ohutlevyt; keittiötasot ja pöydät 

⭐ Ulkoluonnonkivet; kivijalat, massiiviportaat, portinpylväät 

⭐ Marmorituotteet; pöydät, lamput, tarjoiluastiat 

⭐ Kivenleikkauspalvelut, asennuspalvelut jne 

Vastuullisuus 

Tämän päivän liiketoimintaa ei tule tehdä enää maapallomme tulevaisuuden kustannuksella, on henkilökohtainen mielipiteeni, jonka onneksi kasvava määrä ihmisiä jo tänä päivänä jakaa kanssani. Tällä arvopohjalla oli sydäntä lämmittävää bongata Mikan esityksestä muutamia nostoja; yhtiö on panostanut energiatehokkuuteen, katolla on aurinkopaneelit ja työkoneiden veden kierto on kestävällä tavalla toteutettu. Ympäristövastuullisuuden lisäksi sosiaalinen vastuullisuus nousi myös esille mm. kuluneella viikolla palkatun Myanmarista lähtöisin oleva työntekijän osalta, mitä yrittäjä jo nyt ylistävin sanoin kehui kutakuinkin  lottovoitoksi (ammattilaisen löytyminen toimialalle ei ole lainkaan selvää). 

Onnistumisen edellytykset 

Itse yrittäjien rinnalla lähes neljä vuosikymmentä matkanneena tiedän, kuinka tärkeää yrityksen onnistumisen ja menestyksen kannalta on usko ja oma palo siihen mitä tekee, rohkeus tehdä myös out of the box -ratkaisuja, alkukartoituksen jälkeen heittäytyä täysillä eteenpäin, johtaa liiketoimintaa lukujen valossa kohti tavoiteltua tulevaisuutta ja haalia ympärilleen luottotiimi. 

Uskaltaako vai eikö – siinä pulma, vai onko sittenkään? 

Menneisyyden onnistumisista kyllä puhutaan, mutta harva meistä yrittäjistä yhtä rohkeasti kuin Mika kertoo kattavalle kuulijajoukolle liiketoiminnalleen tulevaisuuteen asettamia tavoitteitaan. Entä jos kaadun eikä kaikki toteudukaan – mitä muut sitten sanovat? Elämä on tässä ja nyt – tulevaisuudesta emme varmuudella kukaan tiedä. Asenne ratkaisee. Mikan esitykseen valitut päätössanat osoittavat, että yrittäjällä on asenne kohdallaan – näitä kehtaa tarjota ohjenuoraksi meille muillekin: 

”Ajatteles, jos puu kaatuisi, kun me olemme sen alla! Nasu virkkoi. Nalle Puh oli pitkään hiljaa ja mietti asiaa, kunnes vastasi: – Ajatteles, jos ei kaadu.” 

Kiitos Mika Rouhiainen, Tomi Myyrä ja muut illan upeasta kulusta vastanneet luottopakit. On upeaa saada olla osa tiimiänne!