Tilitoimistoyrittäjäksi? Ei ikinä. Päätös, budjetti, rahoitus, LT-suunnitelma ja toteutus. Miten tässä näin kävi ja miksi? Tulevaisuuden Tilitoimisto – tästä kaikki alkoi – heittäytymisestä vapaapudotukseen 2011-2012.
Palataan 9-vuoden taakse – vuoteen 2011. Takana yli 20 vuotta kestänyt työura Tilikeskus-yhtiöissä tuntui omalla kohdallani tulleen tiensä päähän. Uuden omistajan myötä tuntui purjeissa sellaista puhuria, että kolmen vuoden vastatuuleen matkaamisen jälkeen oli aika tehdä ratkaiseva päätös millä mielin omaa työuraa eteenpäin. Kun samanaikaisesti tuntui, että kaikki mitä oli saavutettavissa, oli saavutettu – niin nyt jos koskaan oli se hetki.
Yrittäjyys ei kiinnostanut, vaikka sitä kerta jos toinenkin oli ehdotettu. Vakiovastaukseni oli ollut ”ei ikinä”. Tavoitteena siis oli heittää verkot uusille työmarkkinavesille – eikä ne siellä kauan lionneet, kun saalistakin tuli.
Maaliskuussa 2011 otin oman rohkeushyppyni. Jätin lähes 21-vuoden työsuhteen jälkeen irtisanomisilmoitukseni ja innolla odotin uusia haasteita; tuttu työ mutta uusi työantaja ja uudet asiakkaat. Lyhyesti virsi kaunis -sanonta (mistä lie tuleekin) sopii tähän tarinaan. 2 päivän jälkeen tiesin, että tämä juna viekin toiselle asemalle mitä hetki sitten kuvittelin. Jos 20 vuotta on edellistä työantajaa palvellut, niin periksi ei kahdessa päivässä anneta, eikä annettu. Kuukauden armoajan annoin itselleni, mutta kun se oli lusittu, niin oli aika jälleen kävellä pomon pakeille ja sanoa jo harjoitellut sanat ”kiitos, mutta ei kiitos”. Matka jatkui eteenpäin.
Ensin oma tyttönimi takaisin ja sitten se mitä viimeksi olisin uskonut – oman tilitoimiston perustaminen tilanteessa, jossa henkilökohtaisilla harteilla oli yksinhuoltajan arki ja taloudellinen vastuu sekä asuntolaina – työsaralla (siis sillä alkavalla yrittäjyystaipaleella) vankka usko ja luottamus omaan osaamiseen muttei toimitiloja, ohjelmistoa eikä sen ensimmäistä asiakasta.
Jos itse et usko itseesi, niin miksi joku muu Sinuun uskoisi?
Päätös oli tehty ja yritykseni peruskivi muurattu 16.5.2011. Nyt oli aika siis kääriä hihat ja osoittaa itselleen (ja muille) että osaamista löytyy – nimittäin kuolemanlaaksosta ylös nousuun!
Budjetti, rahoitus, liiketoimintasuunnitelma ja toteutus? Liiketoimintasuunnitelma ja budjetti vakuuttivat paikallisen Potkurin yritysneuvojan – starttiraha irtosi. Siinä pieni mutta tärkeä yhteiskunnan tuki yrittäjyyspolun alkutaipaleelle. Koko aikuisen ikäni yrittäjyyttä ja talouden lakeja seuranneena tiesin, että kulut juoksee – on tuloja tai ei – joten tuoreen yrityksen kassaa piti paikata jotenkin. Vaihtoehdot oli vähissä ja tartuin ainoaan tarjolla olevaan – osakaslaina. Pankki myönsi itselleni 60.000 euroa henkilökohtaista lainaa omaa asuntoani vastaan ja minä vastaavasti sijoitin sen juuri perustamaani yritykseen.
Nyt oli aika kääriä hihat. Y-tunnus oli – sekä pankkitilillä 60.000 euroa, muttei vieläkään työtiloja, välineitä eikä asiakkaita. Työtilat löytyivät (rahalla saa ja hevosella pääsee) – samoin sähköpöytä ja tuoli sekä telakointiasemassa oleva läppäri. Levittelin keltaisia liimalappuja uudelle Martelan työpöydälle ja pilkoin omaa norsuani pieniin palasiin. Mitä ensiksi, mitä seuraavaksi – askel askeleelta eteenpäin kohti itse asettamiani tavoitteita. Tuolloin laadittujen kuukausibudjettien (skenaario, neutraali, optimistinen) taustatiedot ja ennusteluvut kertoo tänä päivänäkin järjestelmällisyydestä, suunnitelmallisuudesta sekä kyvykkyydestä riittävän tarkan ennusteen tekemiseen – sekä sen ymmärtämisestä että Cash is King. Alusta alkaen kuukausibudjetoinnin seurannan rinnalla kulki kassaennuste sekä sen seuranta.
Skenaariobudjettini tappio näytti karvasta reilun 30.000 euron tilikauden tappiota – johon olin henkisesti (ja taloudellisesti) varautunut. Kuten elämässä – niin myös yrittäjyydessä – tarvitaan uskoa itseensä, tavoitteita – paljon työtä niiden eteen sekä ripaus onnea. Ensimmäisen tilinpäätöksen 2012 talouden faktat kertoivat, että budjetointi oli onnistunut. Tappion määrä vain 20.000 euroa sekä kaikki vastuut ja velvoitteet hoidettuna. Tästä oli siis hyvä ponnistaa seuraavalle etapille -tavoitteena nenän saaminen vesirajan yläpuolelle!