On kyse sitten uusien tuotteiden ja palveluiden kehittämisestä tai markkinointistrategian päivittämisestä, on kyse prosesseista, mitkä ovat liiketoiminnassa sekä välttämättömiä että vaikeita.
Menneen viikonlopunkin yrittäjyyden alttarille ”uhranneena” – pitkän työ- ja opiskeluviikon päätteeksi Studio Sighthoundin ”Brändi Visuaaliseksi” -työpajaan osallistuneena hyödynnän tämän luovuuden kuplan jälkimainingit kanssanne seuraavien ajatuspierujen saattelemana.
Mikään hyvä ja arvokas ei synny hetkessä
Kun puhutaan myynnistä ja markkinoinnista, niin itselleni niille ei löydy oikeaa hetkeä, vaan se aika on otettava ja raivattava. Tiedostan myös, että mikään hyvä ja arvokas ei synny hetkessä eikä myöskään ilman uhrauksia. Itsekin siis kipuillen luovuin menneen viikonlopun vapaasta ja mummula-päivistäni lastenlasteni kanssa sitoutuessani ”Brändi Visuaaliseksi” -työpajatyöskentelyyn. Itseni paremmin tuntevat tietävät minkä tason myönnytyksestä on kyse, kun päädyn asettamaan vapaallani lähi-ihmissuhteet työn jälkeen kakkoseksi. Mitä sitten tapahtui?
Keskustelu itsensä kanssa
Kurssimainoksen nähdessäni pysähdyin kysymään itseltäni kysymykset ”Onko asia Tulevaisuus Oy:n liiketoiminnalle tärkeä? Onko meillä brändiä mitä ylipäätään kehittää visuaaliseksi ja jos on, niin onko visuaalisuudella merkitystä liiketoimintamme kassavirtaan?”.
Brändi on – sata varmasti!
No toden totta meillä on brändi. Millainen se on, pitäisi kysyä joltakin muulta kuin itseltäni, mutta olen sata varma että sellainen on – yksinkertaisesti siitä syystä, että viikoittain käyn kertomassa liiketoiminnastamme BNI-kokouksissa ja jaan ajatuksiani linkkarin somekanavalla. Vaikka suurin osa postauksistani on omia henkilökohtaisia pohdintojani liiketoiminnan viitekehyksestä, niin emme me pk-yrittäjät voi itseämme ulkoistaa. Me olemme yhtä kuin yrityksemme.
Maistuu karvaalta
Sana brändi ei edelleenkään sovi pienyrittäjän suuhun, vaan maistuu karvaalta ja ”pyrkyrimäiseltä kalastukselta”, jossa sen äärellä pyörivällä on pelkät markkinatalouden eurot silmissä. Itse – kiitollisena melko monet karaistukset kokeneena – suhtaudun brändiin ja sen rakentamiseen jo vähemmän tunteellisesti – asiana, jota mielestäni kannattaa tietoisesti pohtia ja rakentaa kun siltä ei yrittäjähousut jalassa voi välttyäkään. Brändissähän kun yksinkertaistettuna on kyse niistä mielikuvista ja odotuksista mitä yrityksen nimen kuuleminen kuulijalleen herättää.
Pienyrityksen brändin rakentaminen
Ensikosketukseni pk-yrittäjänä brändiin sain, kun muistaakseni vuonna 2012 melko keltanokkayrittäjänä osallistuin BRALLOn päivän työpajaan otsikolla ”Pienyrityksen brändin rakentaminen”. Silloin koeponnistin ensimmäiset liiketoimintamme ajatukset brändisuunnittelun osalta harjoitustehtävien ohjaamana ja ristiriitaisin tuntein kirjailin ajatuksiani paperille. Ristiriitaa itselleni herätti ajatukseni siitä, että kun teen sydämestäni tätä työtä niin eikö se riitä oikean mielikuvan luomiseen sen sijaan että tässä kynän ja paperin kanssa lähden visioimaan asiakaskohderyhmää, pohtimaan ”kilpailijoista” erottautumista ja ynnäämään missä olemme hyviä? Kyllähän osaaminen ja huolenpitomme selviää yrittäjälle yhteistyömme myötä, ei siitä mitään brändisuunnitelmia pitäisi tarvita!
Missä olette hyviä?
Projekteihin sitoutuvana tein tunnollisesti tehtävät epämukavuusalueella olosta huolimatta ja harjoitustehtävän ohjaavat kysymykset ”Missä olette hyviä? tuote, toimitus, palvelu, valikoima, sijainti, osaaminen, tiedot, taidot, lisäpalvelut” sai minut pysähtymään kysymyksen äärelle. Mistä yrittäjä, joka ei vielä ole löytänyt luoksemme, voisi yrityksemme nimeen törmätessään tietää missä olemme hyviä, jos minäkin yrittäjänä jouduin asiaa pohtimaan erityisesti erottautumisnäkökulmasta.
Tunne ratkaisee, jos järki ja tunne kamppailee
Mikä on brändisi tunnepohjainen lupaus? Minkä tunteen, ajatuksen haluat välittää asiakkaallesi – minkä muutoksen brändisi haluaa saada aikaan asiakkaan elämässä? Siinä oli jatkumo BRALLOn harjoitustehtävän kysymyksiä, jotka haastoivat itseäni. Tiukassa talousdatassa en ensi-istumalta mitään syvää luotaavia tunnekysymyksiä nähnyt edessäni; Mitä tunnetta tässä sitten pitäisi välittää, kun asiakasyritysten talousdataa tulo- ja arvonlisäverolakien sekä yhteisölainsäädäntöjen puitteissa viikosta toiseen järjestelee verottajan tiukkojen aikarajojen puitteissa, kunnes pohdintojeni jälkeen tajusin, ettei yrittäjää ne asiat kiinnosta, vaan tunne siitä, että joku huolehtii hänen puolestaan ne asiat, jotka velvoitteina lepäävät hänen yrittäjäharteillaan
Tulevaisuuden Toivoa
Kuluneen viikonlopun aikana, kun taas kertaalleen palasin brändiasioiden äärelle, havahduin tämän päivän liiketoiminnastamme, että Tulevaisuus Oy tuo toivoa paremmasta tulevaisuudesta sekä yrittäjälle että yritykselle. Liiketoimintamme Tulevaisuuden Tilitoimisto® auktorisoidut tilitoimistopalvelut huolehtivat ja turvaavat vankalla ammattitaidolla y-tunnuksen talousdatan käsittelyn sekä ulkoisen laskennan ja viranomaisraportoinnin sekä sisäisen laskennan osalta. Sisäisen laskennan myötä yrittäjällä on entistä leveämmät hartiat ymmärtää oman liiketoimintansa kustannusrakennetta ja kannattavaa hinnoittelua. Yrittäjän Personal Trainer -palvelukokonaisuutemme yhdistää yrittäjän hyvinvoinnin tukemisen (HPI RatKes) ja yrityksen liiketoiminnan johtamisen ja kehittämisen samaan palvelukokonaisuuteen (TNT-tutkinto). Tulevaisuuden ennakointi parantaa yrityksen liiketoiminnan johtamista, antaa väljyyttä liiketoiminnan rahoitusjärjestelyihin sekä parantaa yrittäjän yöunia – kukapa meistä ei nukkuisi paremmin kun tulevaisuus tuntuu turvatulta.
Kohti visuaalisempaa markkinointia
Studio Sighthoundin järjestämältä viikonlopun kurssilta jäi käteeni monta uutta asiaa, jotka kaltaiselleni visuaaliselle ja intuitiiviselle ihmisille sopivat kuin oikean kokoinen hansikas käteen. Marin ohjauksessa me kurssilaiset rakentelimme ensimmäisiä luonnoksia yritystemme brändien kuvamaailmaan omasta ytimestämme käsin. Koska mikään hyvä ja arvokas ei synny hetkessä – omat akryylivärit pensseleineen on nyt hankittu ja rakentaminen jatkuu edelleen. Milloin ”uudet tuulet” on nähtävissä markkinoinnissamme – selviää aikanaan. Kuten viikonlopun koulutuksessa opittiin, niin ideasta toteutukseen on prosessi, jossa alku-ideoiden jälkeen tapahtuu seulonta. Seulonnasta siirrytään idean jalostuksen ja testauksen kautta käyttöönottoon, uudelleenjalostukseen tai hylkäykseen. Olen aivan varma, että viikonlopun alku-ideoista syntyy myös toteuttamiskelpoisia käyttöönottoon päättyviä visuaalisen markkinoinnin uusia tapoja esimerkiksi brändiarkkityyppejä hyödyntäen.